Kupuj bardziej świadomie
To wymaga czasu, obserwacji własnych nawyków żywieniowych i umiejętności planowania z wyprzedzeniem, np. tygodniowym. Jeśli nauczysz się jednak rozpisywać posiłki na cały tydzień, doskonałym systemem będzie zamawianie wszystkich niezbędnych składników cyklicznie – raz na tydzień. Najlepiej mieć dobre, sprawdzone miejsce online, gdzie masz swoje ulubione produkty od polskich dostawców. W ten sposób wpadniesz w ustalony rytm i będziesz na bieżąco z domowymi stanami magazynowymi.
To dobra alternatywa dla nerwowych, kompulsywnych zakupów w supermarketach, które niestety wciąż dopuszczają się mało ekologicznych praktyk. Pomimo ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która weszła w życie 1 marca, supermarkety wciąż potrafią wyrzucać przydatne do spożycia produkty na śmietnik, zamiast obdarować nimi potrzebujących.
Planuj posiłki i nie marnuj jedzenia
To teraz troszkę więcej konkretów. Czy wiesz, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba – wylicza Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik zadania w projekcie. Gospodarstwa domowe, których mieszkańcy mają większe umiejętności i doświadczenie w planowaniu zakupów, robieniu ich zgodnie z założeniami oraz przygotowywaniu zaplanowanych posiłków, marnują mniej żywności.*
Kupuj lokalnie i ekologicznie
Wybieraj produkty dostarczane bezpośrednio przez lokalnych, polskich dostawców, którzy w swojej produkcji minimalizują ślad węglowy i skracają drogę dotarcia do konsumenta. Ten sprawny proces pozwala pominąć sklepowe magazyny i półki. Ty za to otrzymujesz produkty od małych, lokalnych dostawców – ze zrównoważonej uprawy i bez chemii, uprawianych z pasji i miłości do środowiska wokół nas.
Wybieraj zdrową żywność
W budowaniu naturalnej odporności nie ma nic ważniejszego niż zdrowa, zbilansowana dieta na co dzień. Jadłospis bogaty w ekologiczne, wysokiej jakości produkty, jak warzywa i owoce, kasze i mąki, oleje, pieczywo, a nawet zdrowe słodycze zapewnią Ci lepsze samopoczucie, zdrowszy sen i mniejszą podatność na sezonowe infekcje.
Unikaj nadmiaru
Do prawdziwego szczęścia potrzeba relacji – nie tylko z bliskimi, ale także z naturą. Kupując mniej, w pośredni sposób dbasz o powietrze, którym codziennie oddychasz, o wodę którą pijesz, o jedzenie które spożywasz. To zamknięty krąg, na który każdy z nas ma wpływ, podejmując nawet najmniejsze kroki. Doświadczenie pokazuje także, że porzucenie natrętnych myśli o ciągle nowych „potrzebach” działa dobrze na głowę.
W nowym roku chcesz jeść lepiej i bardziej świadomie robić zakupy? Zarejestruj się na kooperatywni.pl i cyklicznie zamawiaj pyszne, jakościowe produkty bezpośrednio od lokalnych dostawców. Dbaj o siebie, swoich bliskich i planetę, wybierając ekologiczną żywność na co dzień.
* https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html
Komentarze