Mleko sojowe, migdałowe, owsiane… ziemniaczane? Dokładnie tak! Szwedzka firma Veg of Lund opracowała roślinne mleko doskonałe – producent zapewnia, że DUG ma konsystencję zbliżoną do konwencjonalnego mleka i doskonale się pieni. Można je więc z powodzeniem stosować do cappuccino z pianką, płatków śniadaniowych, czy podczas gotowania.
Co więcej, DUG jest ciekawą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy i alergiami, jak skaza białkowa oraz jest produktem o minimalnej szkodliwości dla środowiska. Do uprawy ziemniaków stosuje się bowiem zoptymalizowane metody z wykorzystaniem niewielkich zasobów wodnych oraz małych obszarów rolnych. Dodatkowo, mleko z ziemniaków to o 75% mniejszy ślad węglowy niż podczas przemysłowej produkcji klasycznego nabiału.
Warto podkreślić tutaj także, że niezależnie od rodzaju roślinnego mleka, zawsze będzie to lepszy wybór niż przemysłowe mleko krowie – zarówno jeśli chodzi o wpływ napoju na samopoczucie, jak i względy etyczne.
DUG ma póki co trzy smaki: Original, Barista, Unsweetened (niesłodzone) – wszystkie wolne od laktozy, soi, glutenu i orzechów. W ich składzie oprócz ziemniaków znaleźć można m.in. białko grochu, olej rzepakowy i błonnik z cykorii.
Polacy mleko DUG obecnie mogą zamówić online, ale producent zapowiedział, że planuje wprowadzić swoje produkty w całej Europie.
Zdjęcia: https://dugdrinks.com/
Komentarze