Mleko sojowe, migdałowe, owsiane… ziemniaczane? Dokładnie tak! Szwedzka firma Veg of Lund opracowała roślinne mleko doskonałe – producent zapewnia, że DUG ma konsystencję zbliżoną do konwencjonalnego mleka i doskonale się pieni. Można je więc z powodzeniem stosować do cappuccino z pianką, płatków śniadaniowych, czy podczas gotowania. Co więcej,…
Eko postanowienia? Poznaj trendy na 2022 rok
Kupuj bardziej świadomie To wymaga czasu, obserwacji własnych nawyków żywieniowych i umiejętności planowania z wyprzedzeniem, np. tygodniowym. Jeśli nauczysz się jednak rozpisywać posiłki na cały tydzień, doskonałym systemem będzie zamawianie wszystkich niezbędnych składników cyklicznie – raz na tydzień. Najlepiej mieć dobre, sprawdzone miejsce online, gdzie masz swoje ulubione produkty od…
Nie kiedy, tylko jaką? Wybierz choinkę najlepszą dla środowiska
Zapach mandarynek, pierników i… przyniesionej do domu choinki. Tak, to właśnie kwintesencja Świąt. O ile mandarynki i pierniki to constans, to z choinką już wiążą się spore dylematy. Jesteśmy przekonani, że każdy z nas choć raz zastanawiał się – sztuczna czy żywa? No, jak to w życiu bywa – nie…
5 zasad udanych zakupów, które każdy rodzic powinien znać
Każdy z nas jest inny – jedni zakładają czapeczkę latem inni nie, są tacy, którzy używają tylko wózków i Ci, którzy kochają chusty, mamy frakcję zwolenników i przeciwników słodyczy, ale jedna uniwersalna cecha łączy wszystkich rodziców… Wszyscy chcemy, aby dzieci jadły dobrze – zdrowo i różnorodnie. Tutaj z pomocą przychodzą…
Trwa Światowy Rok Owoców i Warzyw
Dokładnie rok temu pisaliśmy o tym, że Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ustanowiła 2021 Światowym Rokiem Owoców i Warzyw. W praktyce oznacza to działania promocyjne uświadamiające ludzi na całym świecie, jak istotna jest dieta bogata w rośliny w codziennym życiu. Na jakie aspekty powinniśmy zwracać…
Czy dieta roślinna może uchronić nas przed zmianami klimatu?
I tak i nie. Niestety, jak w przypadku wielu takich pytań, odpowiedź nie jest jednoznaczna. Zmiany klimatu to skomplikowane i wieloczynnikowe zjawisko, więc jak łatwo się domyślić nie ma jednego skutecznego sposobu, by je zwalczyć. Ale jest też dobra wiadomość. Hodowla zwierząt, a emisja gazów cieplarnianych Pewnie większość z…
10 prostych sposobów, jak ograniczyć mięso w codziennej diecie
Może od dzisiaj? Jednak może od jutra? Zdecydowanie nie jest łatwo zmienić nawyki, które są z Nami od dzieciństwa. Ograniczenie mięsa może wydawać się trudną sprawą, szczególnie jeżeli jesz je codziennie i nie wyobrażasz sobie bez niego posiłku. Co zamiast tego? Jak zacząć? Po pierwsze, gratulacje, bo sama chęć wprowadzenia…
Niedroga ekologia w praktyce – 3 podstawowe zasady
Segregacja śmieci, żywność bio, wielorazowe torby, oszczędność wody – ekologia coraz śmielej zagląda do polskich domów, ale wciąż dość popularne są opinie, że eko równa się drogo – czy na pewno? Kupuj z głową ekologiczną żywność i kosmetyki Zacznijmy od tego, co faktycznie mogłoby wydawać się sporym wydatkiem w…
Zupa w Bałtyku
Połowa wakacji za pasem, a lipiec był wyjątkowo gorący – nie tylko nad Polskim morzem, ale na całym świecie. 11 lipca 2021 roku w kalifornijskiej Dolinie Śmierci odnotowano rekordowe 56 stopni Celsjusza. Niektórzy naukowcy twierdzą, że to najwyższa temperatura na Ziemi w dotychczasowych dziejach meteorologii. Jak podaje WWF Polska,…
Grilluj zdrowo!
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak grillowanie wpływa na jakość powietrza, którym oddychamy? Okazuje się bowiem, że smog to nie tylko zanieczyszczenia z kominów i spaliny samochodowe – to także efekt jednej z ulubionych rozrywek Polaków na świeżym powietrzu. Począwszy od tego, czego używamy do rozpalenia grilla, poprzez proces smażenia, aż…
16 października – Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Dzisiaj o godzinie 19 szykuje się widowisko w centrum Warszawy – z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, Pałac Kultury i Nauki rozświetli się pięcioma charakterystycznymi kolorami. W ten sposób organizatorzy wydarzenia chcą zwrócić uwagę na problem zbyt niskiego spożycia warzyw i owoców w naszej codziennej diecie. Okazuje się bowiem,…
„Too Good to go” przeciw marnowaniu żywności
Jak ograniczać ilość odpadów szkodliwych dla środowiska, z czego zrezygnować w pierwszej kolejności? Większości z nas na myśl przychodzi przede wszystkim odpowiedzialna moda i redukcja elektroniki, podczas gdy największym ekologicznym i społecznym problemem współczesnego świata jest… marnowanie żywności. Wyrzucane jedzenie to aż 8% produkowanego na świecie CO2e, czyli ekwiwalentu…
YOPE i Carrefour ze stacją refill
Receptury z naturalnych składników, nadające się do recyclingu opakowania i opcja ponownego napełniania butelek to cechy, które od kilku lat wyróżniają kosmetyki YOPE na polskim rynku. Zdobywają coraz większą popularność nie tylko za sprawą świetnego składu, wyjątkowych zapachów i szerokiej gamy produktów, ale także fantastycznego i jedynego w swoim rodzaju…