Gospodarstwo oferuje certyfikowane twarogi, jogurty, kefiry i śmietany produkowane z ekologicznego mleka. Gospodarstwo o powierzchni 10 ha istnieje już 40 lat.
Więcej
Gospodarstwo oferuje certyfikowane twarogi, jogurty, kefiry i śmietany produkowane z ekologicznego mleka. Gospodarstwo o powierzchni 10 ha istnieje już 40 lat.
Na początku były szkółki drzew potem pojawiły się krowy i ekologiczna produkcja nabiału. Moja produkcja zawsze była konwencjonalna, opierała się na zachowaniu struktury mleka w stanie nietkniętym (na ile jest to możliwe). Oznacza to, że nie używamy pomp do przelewania mleka, nie odtłuszczamy mleka wirówką. Wszystkie produkty są z mleka ekologicznego. Staramy się uzyskać efekt ”taki jak od babci ze wsi”. W tej chwili wznowiłem produkcję certyfikowanych ekologicznie produktów. Samo gospodarstwo (ziemia) od kiedy pamiętam było uprawiane w sposób ekologiczny. Gospodarstwo znajduje się w otulinie Puszczy Kampinowskiej przy wale przeciw powodziowym, blisko rezerwatu przyrody. Jest tam bardzo bujna roślinność, dużo saren, łosi, lisów i dzików. Cały obszar gospodarstwa należy do terenu Natura 2000.
Mniej