Wychodzę z założenia, że dobre owoce i warzywa pochodzące z serdecznych upraw i gotowane na parze cudnie pachną i rewelacyjnie smakują. Tu naprawdę smak broni się sam, bo nie ma wyjścia!
Poznaj nasze zasady:
- Nie stosuję zagęszczaczy, tyczy się to również pektyn, zagęszczonych soków, nasion chia i agaru.
- Jestem nieufna jeśli chodzi o słodzenie przetworów czymś innym niż cukier trzcinowy, cukier biały czy miód. Z obawy o nietrwałość i ryzyko szybszego zepsucia tak zakonserwowanych przetworów unikam, innych niż wspomniane, cukrów.
- Rozcieńczanie nie jest naszą mocną stroną, gdzie możemy tam redukujemy do 0 obecność wody.
- Przetwory powstają z sezonowych owoców i warzyw.
- Nie korzystamy z mrożonych owoców i warzyw.
- Często samy zrywamy składniki na przetwory korzystając ze zbiorów Oazy Sad Świerczów (powiat Namysłów, woj. opolskie) od gospodarzy gminy Pokój i innych pojedynczych darczyńców.
- częściowo zaopatrujemy się w niepryskane niecertyfikowane plony z małych gospodarstw, natomiast część składników pochodzi od rolników z konwencjonalnych upraw.
- Nasze przetwory powstają w wyniku ręcznej pracy od początku do końca procesu: sami myjemy, obieramy, kroimy, obrabiamy, doprawiamy, umieszczamy w słoiczkach, pasteryzujemy, naklejamy etykiety.
- Skrupulatnie informujemy o składzie słoiczków na etykiecie, nie zatajamy składników.
- Jemy to samo, co sprzedajmy, bez ściemy!
- Po części z lenistwa a po części z chęci generowania mniejszej ilości śmieci – nasze słoiczki są minimalistyczne jeśli chodzi o dekoracje: nie używamy kapturków, sznureczków, wstążek itp.
- Nasze przetwory nie zawierają konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaku, zagęszczaczy.
- Tam, gdzie można redukujemy liczbę składników, cenimy sobie meritum smaku.
- Gdyby coś niepojącego przydarzyło się Twojemu słoiczkowi po otwarciu (jakaś pleśń, dziwny nalot, zapach, smak), masz obowiązek niezwłocznie nas o tym poinformować. Nie zostawiamy ludzi samych w takiej sytuacji. Takie rzeczy mogą się przydarzyć raz na 10000 słoiczków, więc mamy to wkalkulowane w biznesplan.
Mniej