Etiopia Yirgacheffe 500 g świeżo palona



Kolebka kawy położona jest w tzw. Rogu Afryki, czyli wschodniej części tego kontynentu. Większość Etiopii położona jest na wyżynach lub wzgórzach, a tylko wschodnia część kraju ma charakter nizinny. Warunki pogodowe w Etiopii determinowane są przez wysokość danego obszaru nad poziomem morza. Z tego względu, choć w tym afrykańskim kraju panuje klimat tropikalny, to wraz ze wzrostem wysokości nad poziomem morza maleją temperatury, a wzrasta obfitość opadów deszczu.

Od wysokości zależy również roślinność Etiopii. Natkniemy się tu na tereny półpustynne, na których dominują rośliny sucholubne, sawanny, obszary z wilgotniejszą roślinnością parkową, a nawet lasy tropikalne. Jeśli chodzi o zwierzęta, to w Etiopii możemy spotkać m.in. słonie, nosorożce, hipopotamy, żyrafy czy lwy. Poza tym w Etiopii żyje około 800 gatunków ptaków. Uprawie kawy w Etiopii sprzyja nie tylko klimat, ale i niezwykle żyzna gleba. Większość drzewek kawowych na plantacjach rośnie pomiędzy innymi roślinami, a do ich uprawy nie wykorzystuje się rolniczych środków chemicznych. Warto podkreślić, że w kraju, z którego pochodzi kawa, prawie co czwarty mieszkaniec wykonuje pracę, która w jakiś sposób się z nią łączy.

Najbardziej znaną kawą z Etiopii jest kawa z regionu Yirgacheffe, która uprawiana jest na wysokości ponad 1500 m n.p.m. Kawa Yirgacheffe jest popularna na całym świecie i stanowi niejako znak towarowy nie tylko regionu, w którym jest uprawiana, ale i całej Etiopii.

Haileslassie Ambaye to znany eksporter etiopskiej kawy, który rozpoczął swoją działalność w 1992 roku od dostaw na rynku krajowym. Od 2005 roku firma działa na szerszą, międzynarodową skalę. Haileslassie Ambaye postawiła sobie ambitny cel: zdobycie pozycji jednego z najlepszych dostawców kawy w Etiopii. Aby to osiągnąć, firma inwestuje we własne magazyny, plantacje, młyny, a nawet własne ciężarówki, co ma zminimalizować szkody, powstające w wyniku niestarannego transportu ziaren. Haileslassie Ambaye zatrudnia na stałe 35 pracowników, a w okresie zbiorów liczba ta wzrasta do 300 osób.

Kawa Yirgacheffe ma delikatny, zbalansowany smak trawy cytrynowej i cukru trzcinowego, przywodzi także na myśl herbaty Earl Grey i Darjeeling. Charakteryzuje się jedwabistą cielistością.