Czekolada NUCIDDA z pełnymi orzechami



Thalia to jedyna czekolada, które nie posiada certyfikacji biologicznej. Podjęliśmy decyzję, o wsparciu projektu Kooperatywy Ecoculture, która zajmuje się wspieraniem rozwoju i odpowiedzialnej turystyki na terenie Parku Madonii. Wśród wielu projektów kooperatywy jednym z nich jest odzyskanie i przywrócenie opuszczonych sadów orzechowych, które kooperatywa wynajmuje od właścicieli i o które dba i zbiera orzechy. Orzechy te mimo, że nie posiadają certyfikacji rosną naturalnie bez użycia jakichkolwiek środkó chemicznych. Aby przygotować tabliczkę czekolady rozpuszczamy masę z gorzkiego kakao w bemarze, w temperaturze między 25 a 40 stopni, dodajemy cukier trzcinowy i przyprawy, bez konszowania ani temperowania, odstawiamy do ostygnięcia do typowych prostokątnych, podzielonych na 4 części foremek i otrzymujemy czekoladę o niemaślanej konsystencji, w której doskonale wyczuwa się cząstki kryształków cukru i zmielonych przypraw. Ten charakterystyczny proces czyni czekoladę z Modiki jedyną w swoim rodzaju, zbliżoną bardziej do dawnych sposobów azteckich, niż do czekolady, do której przyzwyczailiśmy się obecnie