TEA BAR - SPECIAL GOLD - herbata liściasta

LIMITOWANA i PREMIEROWA edycja sezonu ZIMA 2019/2020

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem mango, nagietka, krokoszu barwierskiego oraz naturalnym aromatem kawy, wanilii i śmietanki.

W środku pudełka znajduje się szklana tuba z korkowym zamknięciem, która zawiera najwyższy gatunek herbacianego suszu z Cejlonu.

W każdym pudełku znajdziemy 20 sztuk papierowych filtrów do parzenia herbaty liściastej.

Waga netto: 65g

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.