Masło sklarowane Ghee

Ghee jest sklarowanym masłem, którego receptura pochodzi ze starożytnych Indii. Proces jego otrzymywania różni się od klarowania współcześnie dostępnego "masła".
Ghee ma bardzo szerokie zastosowanie: w gotowaniu, stanowi podstawę wszystkich dań kuchni ajurwedyjskiej, ale świetnie sprawdza się również w naszych polskich potrawach, w zabiegach ajurwedyjskich, m.in. kąpiele oczu, oczyszczanie zatok, masaże, rozpuszczanie toksyn w ciele, w obrzędach wedyjskich, takich jak agnihotra, homa, puja, poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania - uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.

Jak je jeść? Jak tylko chcesz! Ghee jest dobre w każdej postaci: na surowo, do smażenia, pieczenia, gotowania... Idealnie wzbogaca smak każdej potrawy. Sprawdza się wyśmienicie także w deserach, wysubtelniając ich smak. Według Ajurwedy ghee powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.