Syrop z mleczu (mniszka lekarskiego)

Syrop z mleczu czyli z mniszka lekarskiego powstaje z kwiatów, które sami zbieramy w miejscach oddalonych od drogi i zanieczyszczeń.
Gdybyście chcieli zgłebić temat wartościowości przetworów z mniszka lekarskiego, poświęćcie chwilę na poniższe zestawienie:

– wzmacniają układ odpornościowy
– oczyszczają organizm z toksyn
– wspomagają układ oddechowy podczas infekcji (kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i gardła, oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych
– działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
– wspomagają układ pokarmowy – stymulują produkcję soków żołądkowych i poprawiają trawienie
– wspomagają leczenie infekcji dróg moczowych, mają działanie moczopędne, łagodzą schorzenia pęcherza
– wspomagają leczenie nerek i kamicy moczowej
– syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
– zapobiegają i leczą miażdżyce
– przyśpieszają gojenie się ran.

Skład: wywar z „główek” mleczu, woda, cukier, sok z cytryny. Pasteryzowany.