SIATKA POMARAŃCZY MORO BIO

Moro to jedna z najbardziej znanych I najlepiej kojarzonych odmian czerwonej, sycylijskiej pomarańczy. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest intensywnie czerwono-bordowy kolor miąższu, który w szczycie sezonu zbliża się do ciemnofioletowego. Podobnie jak w przypadku innych odmian, Moro posiada wiele typów, przy czym najczęściej spotykany na terenie Lentini i Catanii, to Moro Nucellare, które dojrzewa nieco wcześniej bo ma przełomie grudnia i stycznia oraz Moro „comune”, które zbiera się w lutym. Drzewo Moro obradza zazwyczaj owocami małej i średniej wielkości. Owoce tej odmiany są pełne antyutleniaczy i witamin. To właśnie między innymi Moro ma tak intensywny, niezapomniany smak, z nutą goryczki, która pojawia się kiedy owoce są bardzo dojrzałe. Moro uznawane jest za panaceum na zimowe infekcje i przeziębienia.