CUBOTTO MORO - CYTRYNA (9,5+2KG) BIO

Cubotto składa się z pomarańczy Moro (9,5kg) oraz oraz cytryn (2 kg). Moro to jedna z najbardziej znanych i najlepiej kojarzonych odmian czerwonej, sycylijskiej pomarańczy. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest intensywnie czerwono-bordowy kolor miąższu, który w szczycie sezonu zbliża się do ciemnofioletowego. Podobnie jak w przypadku innych odmian, Moro posiada wiele typów, przy czym najczęściej spotykany na terenie Lentini i Catanii, to Moro Nucellare, które dojrzewa nieco wcześniej bo ma przełomie grudnia i stycznia oraz Moro „comune”, które zbiera się w lutym. Drzewo Moro obradza zazwyczaj owocami małej i średniej wielkości. Owoce tej odmiany są pełne antyutleniaczy i witamin. To właśnie między innymi Moro ma tak intensywny, niezapomniany smak, z nutą goryczki, która pojawia się kiedy owoce są bardzo dojrzałe. Moro uznawane jest za panaceum na zimowe infekcje i przeziębienia. Owoce są bardzo małe, polecany do wyciskania na sok. Cytryna Feminello Siracusano to odmiana, która w przeciwieństwie do większości cytrusów zakwita mniej więcej co 40 dni, dlatego cytryna jest dostępna przez cały rok. W zależności od warunków klimatycznych i pory roku owoce cytryny mogą jednak znacznie różnić się od siebie. Cytryny zbierane od listopada do lutego nazywane „primofiore” mają zielony i jasnozielony kolor przechodzący w żółtawy. Cytryny zbierane wiosną (od kwietnia do czerwca) nazywane są„bianchetto” lub „maiolino” mają formę eliptyczną i kolor skórki przechodzi od intensywnie żółtego po blady.