CUBOTTO MORO - AWOKADO HASS BIO (9,5+2kg)

Cubotto składa się z pomarańczy Moro (9,5 kg) oraz awokado Hass (2kg). Moro to jedna z najbardziej znanych i najlepiej kojarzonych odmian czerwonej, sycylijskiej pomarańczy. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest intensywnie czerwono-bordowy kolor miąższu, który w szczycie sezonu zbliża się do ciemnofioletowego. Podobnie jak w przypadku innych odmian, Moro posiada wiele typów, przy czym najczęściej spotykany na terenie Lentini i Catanii, to Moro Nucellare, które dojrzewa nieco wcześniej bo ma przełomie grudnia i stycznia oraz Moro „comune”, które zbiera się w lutym. Drzewo Moro obradza zazwyczaj owocami małej i średniej wielkości. Owoce tej odmiany są pełne antyutleniaczy i witamin. To właśnie między innymi Moro ma tak intensywny, niezapomniany smak, z nutą goryczki, która pojawia się kiedy owoce są bardzo dojrzałe. Moro uznawane jest za panaceum na zimowe infekcje i przeziębienia. Owoce są bardzo małe, polecany do wyciskania na sok. Awokado Hass to jedna z najsmaczniejszych odmian awokado, uprawianych na Sycylii. Owoce tej odmiany mają charakterystyczną chropowatą skórkę, która w miarę jak dojrzewa przebarwia się na ciemno fioletowy kolor. Miąższ jest niezwykle maślany i aromatyczny. Uwaga! Awokado po zebraniu z drzewa jest twarde jak kamień. Do spożycia nadaje się dopiero, kiedy zrobi się przyjemnie miękkie.