Kawa Etiopia Yirgacheffe mielona

Etiopia znajduje się we wschodniej części Afryki i graniczy z Somalią, Kenią, Sudanem i Południowym Sudanem, Erytreą i Dżibuti. Jest ona jednym z największych państw w Afryce, zajmując aż 1,3 milionów kilometrów kwadratowych. Charakteryzuje się nierówną topografią od depresji położonych na wysokości około 100 metrów poniżej poziomu morza, aż do wysokich gór ze szczytami sięgającymi 4,600 m.n.p.m.

Kraj ten jest głównym producentem stu procentowej arabiki w Afryce. Kawa rośnie tam dziko w lasach w prowincji Kaffa i Buno już od tysięcy lat. Jak głosi legenda, kawa w Etiopii została odkryta w IX w. przez pasterza kóz o imieniu Kaldi. Zauważył on, że kozy po zjedzeniu surowych ziaren kawy stają się bardziej pobudzone. Postanowił więc sam spróbować surowych owoców kawowca. Podobnie, pewien mnich, który był uważany za lokalnego szamana,wziął kilka ziaren i zaniósł do swojego klasztoru. Postanowił on wypalić te ziarna i poczęstować innych duchownych. Po wypiciu naparu z ziaren kawowca duchowni długo nie potrafili zasnąć, dopiero udało im się po długiej nocy spędzonej na modlitwie. Od tego czasu kawa jest powszechnie uważana za środek pobudzający.

W Etiopii występuje ponad 70 grup etnicznych, które porozumiewają się w ponad 200 językach. W rezultacie słowo "kawa" w różnych regionach brzmi czasami całkowicie inaczej. Na przykład Bunna (jęz. Amharic), Bun (jęz. Tigrigna), Buna (jęz. Oromifa), Bono (jęz. Kefficho) i Kawa (jęz. Guragigna). Nazwa kawy w różnych językach pochodzi właśnie od nazwy etiopskiej prowincji Kafa. Francuzi i hiszpanie nazywają ją "Cafe". Włosi "Caffe", Niemcy "Kaffee" Finowie "Kahvi", Holendrzy "koffie, zaś Grecy "Kafes". Jak widać (i słychać) wszystkie te nazwy są fonetycznie zbliżone do nazwy prowincji Kaffa.

Kawa Etiopia Yirgacheffe jest jedną z najlepszych kaw uprawianych na dużych wysokościach. Ma doskonałą kwasowość, body oraz smak. Wiele osób ceni w niej delikatne, kwiatowe, podobne do herbaty cechy.

Charakterystyka:
podobna do herbaty, owocowa, cytrynowa, winna, słodka, doskonałe body i złożony smak.

Kraj pochodzenia - Etiopia

Region - Yirgacheffe

Gatunek - Arabica

Zbiory - październik-grudzień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw 1700 - 2200 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - owocowy, czekoladowo-korzenny z kwiatami jaśminu i cytrusowym finishem

Aromat - słodki, owocowy

Body/cielistość - pełne

Kwasowość - winna