Kawa Brazylia Jorge Naimeg ziarnista

Brazylia to największy producent kawy na świecie. Odpowiada za około 1/3 zbiorów ziaren kawowca, co oznacza, że co trzecie ziarenko kawy pochodzi z tego kraju.



Historia rodziny Naimeg rozpoczęła się w 1957 roku od małżeństwa Gersona Naimeg i Hercílii Mafry. Małżeństwo doczekało się 6 dzieci: José Aparecido, Carlos, Nilza, Gerson, Mauro i Jorge Fernando. Na początku lat 60. XX wieku, po wielu latach ciężkiej pracy, Gerson spełnił swoje marzenie i kupił niewielką plantację kawy w stanie Parana. W latach 80., z powodu start spowodowanych przez silne mrozy, Gerson przeniósł się do Cerrado Mineiro, gdzie kontynuował swoją działalność. Z czasem, gdy jego dzieci dorosły, Gerson wprowadził je do biznesu i stworzył „Grupę Naimeg”.



Dla rodziny Naimeg podstawą produkcji najlepszych ziaren kawy jest planowanie, wykorzystanie i interpretacja danych z poprzednich zbiorów oraz analiza gleby, liści oraz plantacji jako całości. Na podstawie tych danych planowane się wszelkie zabiegi uprawne, fitosanitarne oraz wszystkie procesy niezbędne do uzyskania zdrowych plonów i wysokiej jakości owoców. Co więcej, Naimeg jest w stanie zaplanować swoją produkcję zgodnie z wymaganiami palarni.



Harmonogram zbiorów opracowywany jest w kwietniu. Same zbiory odbywają się w okresie od maja do września.



Po zakończeniu zbiorów nacisk przenoszony jest na obróbkę owoców. Ziarna zostają poddane obrabianiu metodą naturalną, pulped natural lub przechodzą proces częściowej fermentacji.

Jednak dla rodziny Naimeg liczy się nie tylko kawa, ale i ludzie. Właściciele plantacji zdają sobie sprawę, że rozwój przedsiębiorstwa jest kompletny tylko wtedy, gdy uczestniczą w nim wszyscy, dlatego też nie szczędzą wysiłków, aby zapewnić niezbędną strukturę, dzięki której każdy może rozwijać się zawodowo poprzez kursy i szkolenia. Te staranna sprawiały, że Naimeg otrzymała wiele nagród, takich jak „Najlepsza kawa z Cerrado Mineiro” w kategorii naturals, otrzymując 90,5 punktów (październik 2019).

Kawa pochodząca z plantacji zarządzanych przez rodzinę Naimeg ma słodki, karmelizowany smak kwiatów, tropikalnych i czerwonych owoców z nutami mleka i kakao.