Kawa Honduras Marcala RAOS Pod Przelew ziarnista

Honduras to wyżynno-górzysty kraj położony pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Południe kraju leży w strefie klimatu podrównikowego wilgotnego, a północ – równikowego. W Hondurasie żyje wiele gatunków zwierząt, takich jak pumy, jaguary, jaszczurki czy węże, zamieszkujących przede wszystkim zapierające dech w piersiach lasy tropikalne, na które składa się ponad 1000 gatunków drzew i pnączy. W pozostałych częściach kraju możemy natknąć się na oceloty, sarny, lisy, pekari oraz liczne gatunki ptaków, w tym wielobarwnych papug i kolibrów. Poza lasami tropikalnymi w Hondurasie występują lasy mieszane, namorzynowe oraz sawanny. Miłośnicy nurkowania z pewnością docenią rozliczne rafy koralowe otaczające rajskie wyspy na Morzu Karaibskim.

Za uprawę kawy w regionie La Paz odpowiada przede wszystkim kooperatywa RAOS (Cooperativa Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de la Sierra Ltda) z siedzibą w mieście Marcala, która jako pierwsza zaczęła eksportować kawę organiczną pochodzącą z honduraskich plantacji. Kooperatywa obejmuje swoim zasięgiem 7 niewielkich miast na zachodzie Hondurasu. Jest to jeden z najbiedniejszych regionów tego kraju, w którym wysoki odsetek ludności żyje w ubóstwie i cierpi z powodu niedożywienia. Życie tych ludzi niejednokrotnie zależy od rolnictwa i uprawy kawy.

W latach 90. XX wieku lokalne instytucje zaczęły pomagać niewielkim plantatorom przejść na uprawę kawy organicznej. W 1996 roku 19 lokalnych farmerów postanowiło połączyć swoje siły, aby podnieść jakość pozyskiwanej kawy przy jednoczesnym zachowaniu harmonii ze środowiskiem. Obecnie kooperatywa zrzesza około 250 aktywnych członków i zarządza około 950 ha upraw, z czego średnia wielkość plantacji to około 2,5 ha.

Kooperatywa RAOS odpowiada nie tylko za wdrożenie programów, które pozwoliły na uprawę wysokiej jakości kawy organicznej w zgodzie ze środowiskiem, ale i polepszenie warunków życia lokalnej społeczności, która należy przede wszystkim do rdzennej grupy Lenca.

Kawa organiczna z regionu La Paz oferuje miodową słodycz i lekko owocowy smak z nutami orzechów i ciemnej czekolady. Charakteryzuje się również bardzo gładką cielistością.