Kawa palona Burundi Gitega Gaterama Natural A1 250g

Mielona/ziarnista: ziarnista

Kraj pochodzenia -Burundi
Region- Gitega, stacja Gaterama
Gatunek –Bourbon, Mibrizi
Zbiory - maj-lipiec
Metoda pozyskiwania - naturalna
Wysokość upraw - 1800 m.n.p.m
Profil palenia - jasne
Smak - słodki,herbaciany,orzechów nerkowca z suszoną figą i posmak ciasteczkowy
Aromat - lekko cytrusowy, kwiatowy,brzoskwiniowo- mandarynkowy
Body/cielistość - złożone
Kwasowość - lekko cytrusowa
Punkty SCAA/SCAE - 85,5


Kawa Burundi Gitega Gaterama Natural A1 P10177

Republika Burundi – o tym kraju, przez pryzmat kawy, usłyszymy jeszcze nie raz! Do Burundi sadzonki kawowców przywieźli Belgowie dopiero w latach 30-tych ubiegłego wieku. Mimo, iż wielkość zbiorów to zaledwie 0,5% w skali światowej produkcji tego surowca, to już dla tych, co zgłębiają jego tematykę, kawy z Burundi są odkryciem i pretendują do miana jednych z najlepszych ziaren- zdobywają sporo nagród w różnych konkursach czy festiwalach. Jednakże, ze strachem w oczach będziemy obserwowali dalszy rozwój produkcji w tym kraju, który jest nieco zagrożony z powodu sytuacji polityczno-społecznych w pobliskim Kongo.
Stacja obróbki kawy Gaterama

Nie tak dawno, bo w 2016 roku Cassien Nibaruta wykorzystał swoje umiejętności inżynieryjne do planowania, projektowania i budowy stacji mycia ziaren w Gaterama – plantacji znajdującej się w Burundi. Nazwa pochodzi od wzgórza, na którym została zbudowana owa stacja. Znajduje się ona w północnym regionie Gitega na wysokości 1800 m n.p.m. Stacja mycia to bardzo istotny element jeśli chodzi o obróbkę owoców/ziaren kawy. Na smak i jakość kawy ma wpływ bowiem nie tylko gleba i warunki klimatyczne ale także sama obróbka – czyli pozyskanie ziaren z owoców.
Projekt kosztował Cassiena nie lada wysiłek, aby był profesjonalny, ergonomiczny i spełniał wszystkie potrzebne funkcje – a poprzeczkę ustawił sobie naprawdę wysoko. Z góry obranym celem bowiem, było przetwarzanie wyłącznie wysokiej jakości kawy oraz ścisła współpraca z lokalnymi rolnikami, którzy uprawiają kawę na małych plantacjach zawierających do 200 kawowców.
Wszystko zostało dopięte na ostatni guzik. Istnieją dwa główne budynki na tej stacji, jeden jest wykorzystywany jako miejsce do przechowywania kawy, a drugi to punkt jej zbioru. Można tam również znaleźć pulper, który służy do usuwania miazgi owoców oraz obierania ziarna z pergaminu. Owoce kawowców są sortowane ręcznie i suszone na podwyższonych łóżkach, a następnie suszone bez lub z miąższem pozostałym na pergaminie. O takiej metodzie mówimy Natural – gdzie naturalne słońce oddziałuje na ziarna otoczone resztkami miazgi, z naturalnymi sokami, olejkami dopóki nie jest gotowe by zostać całkowicie oczyszczone.
Cassien sam zbudował również urządzenie, które nazywa się pływakiem. Przy jego użyciu niedojrzałe owoce unoszą się na powierzchni wody, co znacznie ułatwia proces sortowania. Studnia zapewnia myjni czystą wodę gruntową. Ścieki są oczyszczane za pomocą systemu filtracji, zanim zostaną spuszczone do pobliskiej rzeki Mubarazi. Po tym co udało się uzyskać Cassienowi możemy wnioskować, że jest on innowacyjną i niezwykle przygotowaną osobą, która przetwarza wysokiej jakości kawę w najbardziej profesjonalny sposób jaki jest to tylko możliwe. Jego kawy przekonują swoją wyraźną kwasowością, zapachem i dobrym body.

Burundi Gitega Gaterama Natural A1 P10177

Nie inaczej jest w przypadku naszej kawy Burundi Gitega Gaterama Natural A1 P10177. Zbiór 2018/2019 – kawa, która zdobyła w punktacji SCAA/SCAE 85,5pkt. Już samo surowe ziarno pachnie obłędnie owocowo- kwiatowo, tak świeżo i „soczyście”, że nie masz ochoty czekać na ich uprażenie :) Po upaleniu pachnie równie zachęcająco, delikatnie, słodko – kto nie spróbuje to nie wie co traci. Kawa Burundi Gitega Gaterama Natural A1 jest równie ciekawa co nasza Kostaryka Las Lajas Black Diamond – jeśli jesteś jej fanem, ta pozycja jest dla Ciebie obowiązkowa. Warto dodać, że przy tej całej staranności nasza nowa kawa z segmentu speciality Burundi Gitega Gaterama Natural A1 jest uprawiana bez pestycydów, z dostępem do świeżej czystej wody, a oznaczenie A1 to ziarno najwyższej klasy w tym regionie, jego średnica to +15 mm.