Kawa palona Kenia AA TOP 250g

Mielona/ziarnista: ziarnista

Pochodzenie - Kenia
Region - Muchagara, Kirinyaga District
Gatunek - Arabika, SL34, SL28
Zbiory - listopad- grudzie
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1700-1800 m.n.p.m.

Profil palenia - średnie
Smak - nuty moreli, owoców tropikalnych, kwiatów, wiśni, klonu
Aromat - nuty jaśminu, moreli, ziół
Body - pełne
Kwasowość - średnia
Kawa Kenia AA TOP

Ziarna pochodzące z plantacji regionu Kirinyaga, w pełni oddają urok kenijskiej kawy. Dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi regionu, otrzymujemy ziarna łączące zrównoważone/pełne body oraz niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty.

W miejscowości Muchagara znajduje się plantacja, na której skupuje się kawę z całego regionu. Infrastruktura związana z przetwarzaniem ziaren została wybudowana w 1959 roku. Obecnie prawie 500 członków związku farmerów Baragwi korzysta z urządzeń w Muchagara, celem przygotowania kawy do sprzedaży.

Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Następnie ziarna są suszone w upalnym afrykańskim słońcu na odpowiedni przygotowanych stelażach.
Oznaczenie "AA" określa najlepszą dostępną jakość ziarna.