Kawa palona Kolumbia Excelso 250g mielona

Mielona/ziarnista: mielona

Kraj pochodzenia - Kolumbia
Region - Antioquia/Medellin
Gatunek - Arabika, Typica, Bourbon
Zbiory - październik/grudzień
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1100 - 1500 m.n.p.m

Profil palenia - średnie
Smak - nuty czekolady
Aromat - lekko cytrusowy, orzechowy
Body/cielistość - średnie
Kwasowość - średnia, żurawinowa

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.

Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów worków rocznie.

Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech głównych odmianach, określane są przez obszar, w którym są uprawiane.

Szczególnym rodzajem jest Excelso; termin jest określeniem klasyfikacji kawy w Kolumbii. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Excelso to kawa o przekątnej 15-16 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, ale są klasyfikowane według jej rozmiaru.

Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii.

EP (Europejskie Przygotowanie) określa, że ​​surowe ziarna kawy są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ciał obcych.