Kawa palona Kuba Serrano Superior 250g mielona

Mielona/ziarnista: mielona

Pochodzenie - Kuba

Region - Sierra Maestra

Gatunek - Arabica

Zbiory - Lipiec-Luty

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 1000-2000 m.n.p.m.

Profil palenia -średnie

Smak - nuty pieprzu, orzechu, przypraw i karmelu

Aromat - dymu, kakao, tytoniu i czekolady

Body - pełne

Kwasowość - niska

Kawa Kuba Serrano Superior mielona

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Pierwszą plantację kawy na Kubie założono w 1748 r. ale masowe uprawy zaczęły się w 1789 r. Wielkie plantacje, założyli tam rolnicy francuscy, którzy byli zmuszeni uciekać z sąsiedniej wyspy Haiti w wyniku wybuchu rewolucji haitańskiej. Posiadali oni bardzo szeroką wiedzę na temat uprawy kawy i trzciny cukrowej.

Francuscy rolnicy kawę zaczęli uprawiać w okolicach prowincji Sierra Maestra w południowej części Kuby. Skład gleby oraz lokalne warunki klimatyczne są tam do dziś wprost idealne do uprawy tej rośliny. Obecnie większość ziaren pochodzi z małych plantacji, które kładą nacisk na wysoką jakość.

Kawa Kuba Serrano Superior w porównaniu do innych kaw karaibskich rośnie stosunkowo nisko, co sprawia że ma wyjątkowo czysty profil smakowy. Proces przetwarzania kawy na mokro nadaje kawie bardzo złożony aromat, z wyczuwalną nutą smakową karmelu. Kawa kubańska jest uznawana za symbol dziedzictwa kulturowego Kuby.

Znaczna część zbiorów jest eksportowana do Japonii, gdyż mieszkańcy tego kraju upodobali sobie jakość oraz charakterystyczne walory smakowe kawy Kuba Serrano Superior. Wysiłek włożony w uprawę i zbiór oraz gorące kubańskie słońce tworzą wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat tej kubańskiej kawy.