Kawa palona Meksyk Maragogype 250g mielona

Mielona/ziarnista: mielona

Kraj pochodzenia - Meksyk
Region Chiapas
Szczep - Maragogype
Zbiory - grudzień-marzec
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 900- 1100 m.n.p.m.

Profil palenia - średnie
Smak - delikatny, słodkawy, wyczuwalne nuty koniaku
Aromat - miód, wanilia, winogrono
Body - bogate
Kwasowość - niska




Kawa Meksyk Maragogype



Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Meksyk to państwo położone w Ameryce Północnej, oblany wodami Oceanu Spokojnego oraz Morza Karaibskiego. Jest 14 co do wielkości Państwem na świecie. Kawa w Meksyku uprawiana jest od 1790 roku jednakże do końcówki XIX w. nie była produkowana w jakichś znaczących ilościach. Prawdziwa uprawa kawowców, na większą skalę, rozpoczęto właśnie pod koniec XIX w. i dzisiaj Meksyk jest 8, pod względem wielkości, producentem kawy na świecie. Kawę typu Arabica, początkowo zaczęto uprawiać w Veracruz, jednakże szybko przekonano się, że gleby w Chiapas oraz Soconusto są o wiele łaskawsze dla kawowców, w samym Chiapas produkuje się więcej kawy niż w jakimkolwiek innym państwie Meksyku.
Maragogype to odmiana Arabiki charakteryzująca się największym rozmiarem ziarna, które może mieć nawet 2 cm długości. Ze względu na rozmiar, ziarno zwane jest również "słoniowym" (elephant bean). Uważa się, że większe ziarna dojrzewają wolniej od tych standardowych ale za to mają więcej słodyczy i wyczuwalnych nut smakowych oraz bardziej złożony aromat. Ciekawostką może być fakt, iż mimo swej słodyczy i delikatnego smaku zawiera sporo kofeiny - idealna na intensywne i energetyczne rozpoczęcie dnia.