Kawa palona Papua Nowa Gwinea AA 250g mielona

Mielona/ziarnista: mielona

Kraj pochodzenia - Papua Nowa Gwinea
Region - Sigiri
Szczep - Arabika, Typica
Zbiory - Kwiecień-Wrzesień
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1500 m.n.p.m

Profil palenia -średnie
Smak - nuty słodkich owoców, imbiru, cynamonu i kardamonu
Aromat - nuty prażonych orzechów, miodu, kwiatów
Body - umiarkowane
Kwasowość - średnia

Kawa Papua Nowa Gwinea AA Sigiri mielona

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.

Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Większość kawy na Papua Nowa Gwinea jest produkowana przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów co zapewnia pracę lokalnej ludności.

Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50-tych ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu i ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji i ręcznemu sortowaniu by ostatecznie trafić do jutowych worków.

Ochrona środowiska, szczególnie gleby oraz wody jest kluczowa dla zachowania wysokiej jakości upraw. Ponadto krzewy i małe drzewa kawowca stanowią dom dla ponad 90 gatunków ptaków.

Symbol AA odnosi się do wielkości ziaren. Ziarna AA są wysokiej jakości, są większe od innych ziaren. Powszechnie rozmiar ziarna wiąże się z bogactwem smaków jakie możemy odkryć w kawie.