Kawa palona Peru HB 250g mielona

Mielona/ziarnista: mielona

Kraj pochodzenia - Peru
Region - Chanchamayo
Szczep - Arabika - Typica, Bourbon, Caturra, Typica, Pache
Zbiory - czerwiec/wrzesień
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1200 - 1350 m.n.p.m

Profil palenia - średnie
Smak - łagodny, maślany
Aromat - lekko kwiatowy
Body/cielistość - wyważone
Kwasowość - niska

Kawa Peru HB Gr.1 mielona

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.

Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Nasza peruwiańska kawa pochodzi z prowincji Chanchamayo, znajdującej się w centralnym Peru. Rośnie na wysokości pomiędzy 1200 - 1350 m.n.p.m. Gospodarstwa należą do drobnych producentów z mniej niż dwoma hektarami ziemi, które produkują około 1500 kg kawy na sezon.

Kawa Peru HB jest uprawiana w zacienionych miejscach, na dużych wysokościach, w celu wytworzenia gęstszego i bardziej złożonego w smaku ziarna, dzięki powolnemu procesowi dojrzewania. Ponadto producenci wkładają ogromny wysiłek aby produkować wysokiej jakości ziarna tylko przy użyciu zrównoważonych praktyk rolniczych.

Symbol HB (Hard Bean) określa, że kawa była uprawiana na wysokości około 1200 metrów, dzięki czemu ziarna są twardsze i gęstsze niż te same ziarna gorszej jakości.

Kawa 100% Arabika palona.
Charakteryzuje się łagodnym maślanym smakiem z nutami wanilii, orzechów i lekką słodyczą.