Oliwki kalamata (w zalewie)


Ciemne oliwki Kalamata pochodzą z regionu Messinia na Peloponezie. Oliwki Kalamata wyróżniają się kształtem – podłużna „łezka” i kwaskowo-goryczkowym smakiem.

Zbiera się je na przełomie listopada i grudnia, następnie konserwuje w solance z dodatkiem oliwy z oliwek i niewielkiej ilości octu balsamicznego.

Jak podawać?

Oliwki Kalamata wyostrzą smak każdej śródziemnomorskiej sałatki. Doskonałe do dań gorących, np. do pizzy, pasty, czy zapiekanki. Oliwki Kalamata są podstawowym składnikiem tapenady, czyli pasty z oliwek (z dodatkiem kaparów, bazylii i czosnku).

Wielkość oliwek: jumbo 161-180 szt/kg

Waga netto: 1300 g; 1000 g oliwek odsączonych (tylko oliwki)

Waga brutto: 1500 g

Skład: oliwki, woda, sól morska, kwas cytrynowy

Produkt naturalny, niepasteryzowany. Po otwarciu należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Data przydatności do spożycia: 6 miesięcy od daty zakupu

Producent: Ariston

Produkt naturalny, bez konserwantów.

Dostępne objętości: 1500ml, 370ml

Wartości odżywcze w 100g oliwek:

Wartość energetyczna [kcal]: 125
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1.78
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8.87
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1.42
Węglowodany ogółem [g]: 4.1
Cholesterol [mg]: 0
Sacharoza [g]: 0.1
Błonnik pokarmowy [g]: 2.4
Sód [mg]: 2400
Potas [mg]: 55
Wapń [mg]: 61
Fosfor [mg]: 17
Żelazo [mg]: 1.6
Magnez [mg]: 22
Witamina A* [g]: 30
Beta-karoten [g]: 180
Witamina E [mg]: 1.99
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.1