Fasolka szparagowa żółta

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem witaminy C. Obróbka termiczna i przechowywanie niestety w dużym stopniu rozkładają witaminy, makro i mikroelementy. Dlatego chcąc zminimalizować ich utratę, warto przyrządzić fasolkę szparagową zaraz po zakupie, gotując na parze przez około 5 minut. Gotowanie tą metodą pozwala zachować około 60–70 proc. wartości witamin i minerałów, podczas gdy gotowanie w dużej ilości wody, zachowuje ich jedynie 30–40 proc.
Fasolka szparagowa zawiera również witaminę K (mniej więcej 20 proc. RDA – Zalecanego Dziennego Spożycia). Witamina ta jest odporna na działanie wysokiej temperatury, jednak rozkłada się pod wpływem zamrażania i ekspozycji na promieniowanie i zanieczyszczenia powietrza. Jest ona niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego krzepnięcia krwi. Wspomaga również tworzenie zdrowych kości i zębów.