PERU Cooperative Sol & Café FTO jasno palona Kawa ziarnista

Peru to duży, południowoamerykański kraj, leżący nad Oceanem Spokojnym. Choć panuje w nim przede wszystkim klimat równikowy wilgotny i suchy, to ze względu na górzysty teren, cechuje go piętrowość klimatyczna. Dzięki temu Peru to kolejny kraj z Ameryki Południowej, w którym panują idealne warunki do uprawy wysokiej jakości kawy.



Co ciekawe, aż 54% powierzchni Peru zajmują lasy, w tym wilgotne lasy równikowe, w których rosną mahoniowce, palisandry czy kauczukowce, lasy górskie oraz lasy mgliste. Jeśli chodzi o faunę, spotkamy tu kormorany, pelikany, tukany, lamy, a nawet jaguara.



Większość turystów wybiera się do Peru przede wszystkim, aby odwiedzić Machu Picchu, czyli najlepiej zachowane miasto Inków. My zachwycamy się jednak doskonałą jakością ziaren, pochodzącą od peruwiańskiej kooperatywy „Sol & Café”.



Spółdzielnia „Sol & Café” działa w regionie Cajamarca, który znajduje się przy granicy z południowym Ekwadorem. Kawowce uprawiane na regionalnych plantacjach rosną w dość specyficznych warunkach klimatycznych. Za dnia panują tu stałe ciepłe temperatury, podczas gdy w nocy dochodzi do znacznego ochłodzenia. To wszystko sprawia, że wzrost nasion jest wolniejszy, ale za to uprawiana w ten sposób kawa jest bardziej aromatyczna, a jej ziarna są twardsze.



Spółdzielnia „Sol & Café” powstała w 2003 roku, a obecnie zrzesza ponad 1000 okolicznych plantatorów. Cel spółdzielni jest w zasadzie jeden: uprawa najwyższej jakości, organicznej Arabiki w zrównoważony i bezpieczny dla środowiska naturalnego sposób. „Sol & Café” należy do Rainforest Alliance, a sprzedawane przez spółdzielnię ziarna kawy mają certyfikat Fairtrade. Oznacza to, że warunki panujące na plantacjach spełniają niezbędne wymogi związane z bezpieczeństwem i dbaniem o interesy rolników oraz rozwojem i edukacją lokalnej społeczności.



Co ciekawe, spółdzielnie „Sol & Café” nie ogranicza się tylko do pozyskiwaniem wysokiej jakości kawy. Niektórzy członkowie kooperatywy zajmują się również uprawą warzyw czy pszczelarstwem, a pod „Sol & Café” podlega także hodowla ryb.



Kawa z peruwiańskiego regionu Cajamarca ma średnią cielistością i łagodną kwasowością. Jej smak i aromat charakteryzują się silnymi nutami orzechów, czekolady oraz delikatnych cytrusów.