Cubotto pomarańczy Ovale - Valencia BIO (8+3,5)

Drzewa odmiany Ovale ma długą historię, która rozpoczyna się w Brazylii, na ziemi z której odmiana ta zostało przywieziona do Hiszpanii przez konkwistadorów Ameryki Południowej. Początkowo odmiana przyjęła się w Hiszpanii i Portugalii, podczas panowania Borbonów, po czym dotarła do Kalabrii i na Sycylię, gdzie znalazła optymalne warunki, w których obficie obradzała owocami. Nazwa pochodzi od charakterystycznej pociągłej, owalnej formy owocu, który wyróżnia tą odmianę spośród wielu innych “blondynek”. Skórka owoców jest lekko chropowata, w kolorze pomarańczowym z wpadającym w odcień zieleni pod koniec sezonu zbiorów. Miąższ jest niezwykle soczysty, niemalże bez nasion, doskonała do jedzenie w całości jak i na sok. Valencia to jedna z najbardziej znanych i najczęściej uprawianych w świecie odmian jasnej pomarańczy. Owoce tej odmiany mają okrągłą formę lekko spłaszczoną na biegunach i jasno pomarańczową skórkę. To pomarańcza przeznaczana głównie na soki, ze względu na dużą ilość soku, brak nasion oraz walory smakowe. Skórka tej odmiany ma najmniej goryczy, dlatego jest ona poszukiwana przez wielbicieli skórki kandyzowanej czy pomarańczowych marmolad. Drzewa obradzają owocami średnich rozmiarów, miąższ jasno pomarańczowy, mocno włóknisty. Valencia to jednak z najpóźniejszych odmian, zbierana od kwietnia do połowy czerwca, kończy sezon cytrusowy w Europie.