Siatka awokado Hass BIO

Awokado Hass to owoc o gruszkowatej formie charakteryzujący się chropowatą skórką, której ciemno zielony kolor wraz z dojrzewaniem zbliża się do czarnego. Miąższ tej odmiany jest niezwykle maślany, kremowy, gładki, bez włókien, o jasnym, zielonym kolorze i intensywnym, w porównaniu z innymi odmianami, smaku. Owoce uprawiane na Sycylii osiągają zazwyczaj mniejsze rozmiary i zazwyczaj sztuka awokado waży od 120g do 200g. Dzięki grubej i twardej skórce, Hass dobrze znosi transport. Okres dojrzewania i zbiorów przypada zazwyczaj na okres od grudnia do maja. Owoce najlepiej przechowuje się w chłodnym i suchym miejscu, odradzamy jednak najzimniejsze miejsca w lodówce. Aby przyspieszyć dojrzewanie awokado, wystarczy przechowywać je w papierowej torebce w towarzystwie jabłek. Awokado to owoce egzotyczny pochodzący z południowej Ameryki, znany od czasów Azteków i Inków, ale w Europie rozpowszechniony dopiero w ostatnim stuleciu. Pierwsze drzewa awokado na Sycylii posadzono w latach 70-tych. Istnieje ponad 600 odmian awokado, co pozwoliło na stworzenie krzyżówek odmian, które dobrze adoptują się w różnych warunkach klimatycznych nieco innych od tych subtropikalnych. Awokado jest cenione przede wszystkich za zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią 20% owocu.