Czekolada z wanilią

Początki produkcji czekolady z Modiki to stare dzieje, zaś Stara Cukiernia Bonajuto dalej korzysta z oryginalnych przepisów, tak jeśli idzie o składniki, jak i ich mieszanie. Jest to długi i pracochłonny proces, który rozpoczyna się od palonych i mielonych ziaren kakaowca, do których dokłada się naturalne aromaty i stopniowo dosypuje cukier. Ta mieszanka była w specjalnych naczyniach podgrzewana, ale tak by nie przekroczyć nigdy 40°C, inaczej kryształki cukru uległyby rozpuszczeniu. Także dziś Stara Cukiernia Bonajuto przygotowuje swoje tabliczki zachowując ten proces, zaś wanilia ma jej dodać charakterystycznego aromatu, który idealnie łączy się z chrupkością i zapachem czekolady z Modiki. Jest to zestawienie pozornie proste, jednak podkreśla smak tamtych czasów, które zostały z pokolenia na pokolenia przekazane w rodzinie aż do naszych czasów.