Ser krowi , świeża Provola

Zgodnie z tradycją ser provola Ragusana jest jednym z najstarszych i najprostszych serów naszego regionu. Dawniej używano drewnianych przyrządów i miedzianych kadzi, w których podgrzewano mleko, aby się ono zsiadało i tworzyło masę serową. Dziś, aby zapewnić spełnienie maksymalnych standardów sanitarnych, proces ten odbywa się w naczyniach ze stali nierdzewnej, jednak zachowujemy niezmienione metody odziedziczone po naszych przodkach. Nasz ser provola ragusana jest robiony z masy parzonej, produkowanej z pełnotłustego mleka krowiego, o świeżym i delikatnym smaku, jest miękki i ma kolor od mlecznobiałego do słomkowego żółtego. Ma także bardzo łagodny, nienarzucający się zapach, który tak jak i kolor, ma związek z rodzajem paszy podawanej zwierzętom. Cechą wyróżniającą go jest gruszkowaty kształt, dawniej konieczny ze względu na dojrzewanie, bo wąska szyja służyła od obwiązywania provoli i zawieszania w celu pozostawienia do dojrzewania. To wprawne ręce Giovanny przekuwają teorię w praktykę produkcji, analogiczną to wytwarzania sera Ragusano DOP. Mleko jest mieszane z naturalną podpuszczką i pozostawione na około godzinę do skrzepnięcia, na koniec którego tworzy się jednolita masa, która się ścina i jest następnie oddzielana od serwatki i odstawiana na 24 godziny do fermentacji. Serwatka natomiast jest wykorzystywana natychmiast i z dodatkiem mleka robi się z niej świeżą ricottę.