EKO Siemię lniane, mielone, odtłuszczone (mąka) 400 g

Wyprodukowano z najwyższej jakości nasion lnu pochodzących z gospodarstwa ekologicznego.Uprawiany beż użycia środków chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych, pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione.

100% nasion lnu.

Certyfikat Pl-EKO-07-11908,

Rolnictwo polskie

Jak stosować

1 łyżeczkę siemienia lnianego mielonego zalać 1/2 szklanki gorącej wody, odczekać kilka minut, często mieszając, aż do zgęstnienia i otrzymania konsystencji kleiku. Można dodać syropu owocowego, owoców, miodu lub posolić itp. Siemię lniane zmielone można dodawać do innych potraw: kasz, sosów, zup, surówek, mleka, jogurtu, kefiru.

Mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania. Nasiona lnu zawierają: Substancje śluzowate - działają osłonowo na przewód pokarmowy. Lignany - mają działanie ochronne przed wolnymi rodnikami. Błonnik - wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Białka - bogate w aminokwasy egzogenne.

Wartość odżywcza

Siemię lniane mielone zawiera białko, rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, lignany, kwas fenolowy, flawonoidy, lecytynę, witaminy z grupy B i E. W siemieniu lnianym mielonym jest tylko 9% tłuszczu, dlatego jest mniej kaloryczne i pozbawione oleistego posmaku.

Błonnik zawiera ok. 30 % substancji śluzowych, które osłaniają przewód pokarmowy przed substancjami drażniącymi i działaniem czynników szkodliwych. W błonniku znajdują się lignany, kwas fenolowy i fl awonoidy mające działanie antyoksydacyjne, chroniące przed wolnymi rodnikami.

Białko siemienia lnianego ma jedną z najwyższych wartości biologicznych spośród białek roślinnych. Jest bogate w aminokwasy egzogenne ? niezbędne, których organizm nie produkuje, a które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Białka jest znacznie więcej niż w tradycyjnym Siemieniu lnianym.