Chałwa migdałowa 200g

Prawdziwa chałwa grecka tylko na cukrze. Krótki skład, dobre składniki. Oyginalny smak waniliowy z dodatkiem migdała.
Chałwa PAPASTAVROU wyrabiana jest na północ od Salonnik w Giannitsa w rodzinnej firmie, już od trzech pokoleń.
Jak podawać chałwę migdałową?
Chałwa sama w sobie stanowi wyjątkowy, uniwersalny deser. Plasterek słodkości z kawą elliniko często jest pierwszym posiłkiem w Grecji. Na bazie chałwy powstaje wiele słodkich musów, ciast, serników. W chałwie można zapiekać kwaśne owoce i wtedy otrzymamy bardzo zrównoważony smak. Zaszalejcie w kuchni, łącząc smaki nieoczywiste.

Co warto podkreślić, chałwa z naszej oferty, prawdopodobnie zasmakuje każdemu, gdyż nie jest przesadnie słodka.

Czy chałwa jest zdrowa?
Chałwa ma mnóstwo kalorii i o tym trzeba pamiętać. Ale przeciwieństwie do wielu słodyczy, ma również bardzo dużo wartości odżywczych. W chałwie znajdziemy wiele witamin: A, B, E, H, T. Czyli zadbamy o skorę i wzrok, uklad nerwowy i mięśnie, układ odpornościowy itd. Prozdrowotne właściwości chałwy wynikają też z obecności kwasu linolowego występującego w nasionach sezamu. Dba on o odpowiedni poziom cholesterolu, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Co ciekawe, w chałwie znajdziemy również wapń, magnez oraz proteiny w ilości większej niż w mleku.

Podsumowując, raz na jakiś czas chałwa nie zaszkodzi. Wręcz przeciwwnie, wzmocni nas i zapewni dobry humor!

Waga netto: 200 g;

Waga brutto: 210 g

Skład: cukier, tahini (100% zmielony sezam), ekstrakt chuenowy, aromat waniliowy, migdały 6%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Może zawierać śladowe ilości orzechów.

Produkt naturalny.

Data przydatności do spożycia: 12 miesięcy od daty zakupu

Producent: Papastavrou

Dostępne smaki: chałwa waniliowa, chałwa czekoladowa, chałwa migdałowa, chałwa pistacjowa, chałwa czekoladowa z suszoną wiśnią.



Wartość odżywcze w 100g chałwy migdałowej:
Wartość energetyczna [kcal]: 545

Białko [g]: 12.4

Węglowodany [g]: 44.9

Tłuszcze [g]: 37.4

Cukry [g]: 31.6

Błonnik[g]: 5.7

Białko[g]: 13.4