Mąka z płaskurki

Pochodzenie i krótka historia

Płaskurka jest jedną z najstarszych odmian pszenicy, późniejsze jej krzyżowania stworzyły orkisz czy znaną dziś pszenicę zwyczajną. Uprawiana była na ziemiach starożytnej Mezopotamii i żyznych polach Egiptu. Dzięki pracy archeologów wiemy, że jej uprawy sięgają już 10 tys lat p.n.e na ziemiach Bliskiego Wschodu. Około 3400 lat p.n.e sprowadzono ją na ziemie dzisiejszej Europy, a w Polsce zaczęto ją uprawiać ok. 2000 lat p.n.e. I to ona zapoczątkowała rolnictwo na naszych ziemiach.

Dlaczego płaskurka?

Płaskurka jest bardzo odpornym zbożem, podobnie jak orkisz. Twarda łuska otaczająca ziarno chroni je przed szkodnikami czy grzybami. Dodatkowo jej uprawy nie wymagają stosowania pestycydów chwastobójczych, ponieważ płaskurka nie toleruje obecności innych roślin w swojej przestrzeni.

Mąka z płaskurki charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor i wapń. Ponadto zawiera witaminy z grupy A, B, czy E i dużą ilość przeciwutleniaczy czy błonnika. To wszystko wpływa prozdrowotnie na nasz organizm. Regularne spożywanie produktów z maki płaskurki wspomoże nasz organizm w regulowaniu cholesterolu czy eliminowaniu nadmiaru cukru we krwi. Zawarty w niej magnez niweluje negatywne skutki stresu a wysoka zawartość białka wspomaga odbudowę organizmu w tych zabieganych czasach.

Co można zrobić z mąki płaskurki?

Maka z płaskurki podobnie jak mąka orkiszowa może zastąpić mąki z pszenicy zwyczajnej. Świetnie nadaje się chlebów, bułek, naleśników. Można spróbować zrobić z niej ciasta, choć do lekkich ciast nie będzie się ona dobrze sprawować z powodu swojej razowości.

Dostępne opakowania:
500g, 1kg i 5kg (mąka spakowana do papierowego worka)

Wartości odżywcze w 100 g:
wartość energetyczna 1486/346 kJ/kcal
tłuszcz [g] 2,16
w tym kwasy tłuszczowe [g] 0,42
węglowodany [g] 70,90
w tym cukry [g] 5,97
białko [g] 14,00
błonnik [g] 13,00
sól [g] >0,01

Alergeny: zawiera gluten