Płatki jęczmienne

Pochodzenie i krótka historia

Jęczmień jest czwartym najstarszym znanym zbożem. Początki upraw na większą skalę sięgają początków starożytnego Egiptu. Jest odpornym zbożem na warunki atmosferyczne, świetnie nadaje się do upraw w klimacie umiarkowanym. Na ziemiach Bliskiego Wschodu i Afryki jest wykorzystywany jako główny składnik do przyrządzania narodowych dań. Niestety u nas jest niedoceniony, głównie służy do wytwarzania piwa czy whisky i jako pasza dla zwierząt.

Dlaczego płatki jęczmienne?

Ponieważ jak większość płatków, w tym płatki owsiane, żytnie czy orkiszowe są produktem, który został najmniej poddany obróbce zanim stał się produktem docelowym. Ziarno jęczmienna zostaje pozbawione plewki i okrywy owocowo-nasiennej, następnie jest lekko podgotowane i gniecione. Następnie suszone ciepłym powietrzem. Taki proces zapewnia zamknięcie wszystkich odżywczych wartości wewnątrz płatka.
Płatki jęczmienne są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, witamin i minerałów ale także błonnika. Wysoka ilość błonnika pokarmowego chroni organizm przed wchłonięciem nadmiernej ilości złego cholesterolu, a także obniża poziom cukru we krwi co sprzyja profilaktyce cukrzycy. Płatki są bogate w minerały takie jak: fosfor, miedź, magnez, potas, sód, wapń czy żelazo oraz witamin z grupy B. Wszystkie te cechy sprawiają, że płatki jęczmienne są doceniane przez osoby, które dbają o swoje zdrowie.

Do czego można używać płatków jęczmiennych?

Płatki jęczmienne świetnie nadadzą się jako zamiennik płatków owsianych do porannego śniadania. Czy jako dodatek do jogurtu, granoli czy jako dodatek do panierki. Zastosowań płatków jest pewnie tyle co ludzi, którzy je jedzą.

Dostępne opakowania:
500g, 1kg

Wartości odżywcze w 100 g:
wartość energetyczna 1485/355 kJ/kcal
tłuszcz [g] 3,60
w tym kwasy tłuszczowe [g] 0,80
węglowodany [g] 69,80
w tym cukry [g] 1,00
białko [g] 9,00
błonnik [g] 10,00
sól [g] 1,00

Alergeny: zawiera gluten