Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin mielona

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów worków rocznie.

Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech głównych odmianach, określane są przez obszar, w którym są uprawiane.

Szczególnym rodzajem jest Excelso; termin jest określeniem klasyfikacji kawy w Kolumbii. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Excelso to kawa o przekątnej 15-16 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, ale są klasyfikowane według jej rozmiaru.

Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii.

EP (Europejskie Przygotowanie) określa, że ​​surowe ziarna kawy są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ciał obcych. Kraj pochodzenia - Kolumbia

Region - Antioquia/Medellin

Gatunek - Arabika, Typica, Bourbon

Zbiory - październik/grudzień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1100 - 1500 m.n.p.m

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - nuty czekolady

Aromat - lekko cytrusowy, orzechowy

Body/cielistość - średnie

Kwasowość - średnia, żurawinowa