Kawa Gwatemala Antigua SHB mielona jasno palona

Kawy jasno palone, używane są zwykle do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Kwa parzona w ten sposób wydobywa z siebie bukiety owocowe, oraz ma winny posmak. Nie zalecamy do używania w ekspresach ciśnieniowych czy automatycznych ze względu na dużą kwasowość.
Pierwsze sadzonki kawowca przywieziono do Gwatemali pod koniec XVIII wieku. Rozwój plantacji nastąpił w połowie XIX wieku i trwa do dnia dzisiejszego. Gwatemala pozostaje jednym z czołowych producentów kawy w Ameryce Środkowej.


Dolina Antigua, z której pochodzi ta kawa jest niezwykłym miejscem, gwarantującym uprawę wyjątkowych odmian kawy. Niepowtarzalny smak kawy jest rezultatem uprawy na wulkanicznej glebie oraz łagodnemu klimatowi sprzyjającemu równomiernemu dojrzewaniu owoców. Po zebraniu owoców, transportuje się je do farm/młynów, gdzie są poddawane myciu i czyszczeniu. Następnie ziarna są suszone na słońcu.

Zaparzona kawa kryje w sobie nuty czekolady, pomarańczy oraz karmelu. Wyrafinowany i złożony smak z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Oznaczenia "SHB" (Strictly Hard Bean) świadczy o tym, że kawa jest uprawiana na wysokości powyżej 1350 m.n.p.m., dzięki czemu otrzymujemy gwarancje bogatego i złożonego smaku. Pochodzenie - Gwatemala

Region - Antigua

Gatunek - Caturra, Bourbon, Typica

Zbiory - Grudzień-Kwiecień

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 1500-1800 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia -jasny

Smak - nuty czekolady, klonu, pomarańczy, owoców cytrusowych

Aromat - nuty kwiatów, dymu, pomarańczy

Body - pełne

Kwasowość - średnia