Kawa Gwatemala Antigua SHB mielona jasno palona
Kawy jasno palone, używane są zwykle do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Kwa parzona w ten sposób wydobywa z siebie bukiety owocowe, oraz ma winny posmak. Nie zalecamy do używania w ekspresach ciśnieniowych czy automatycznych ze względu na dużą kwasowość.
Pierwsze sadzonki kawowca przywieziono do Gwatemali pod koniec XVIII wieku. Rozwój plantacji nastąpił w połowie XIX wieku i trwa do dnia dzisiejszego. Gwatemala pozostaje jednym z czołowych producentów kawy w Ameryce Środkowej.
Dolina Antigua, z której pochodzi ta kawa jest niezwykłym miejscem, gwarantującym uprawę wyjątkowych odmian kawy. Niepowtarzalny smak kawy jest rezultatem uprawy na wulkanicznej glebie oraz łagodnemu klimatowi sprzyjającemu równomiernemu dojrzewaniu owoców. Po zebraniu owoców, transportuje się je do farm/młynów, gdzie są poddawane myciu i czyszczeniu. Następnie ziarna są suszone na słońcu.
Zaparzona kawa kryje w sobie nuty czekolady, pomarańczy oraz karmelu. Wyrafinowany i złożony smak z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Oznaczenia "SHB" (Strictly Hard Bean) świadczy o tym, że kawa jest uprawiana na wysokości powyżej 1350 m.n.p.m., dzięki czemu otrzymujemy gwarancje bogatego i złożonego smaku. Pochodzenie - Gwatemala
Region - Antigua
Gatunek - Caturra, Bourbon, Typica
Zbiory - Grudzień-Kwiecień
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1500-1800 m.n.p.m.
-----------------------------------------------------
Profil palenia -jasny
Smak - nuty czekolady, klonu, pomarańczy, owoców cytrusowych
Aromat - nuty kwiatów, dymu, pomarańczy
Body - pełne
Kwasowość - średnia