Kawa Tanzania AA Utengule Estate - ziarnista

Tanzańskie plantacje kawy rodzą jedne z najlepszych owoców środkowo-wschodniej Afryki. Charakteryzują się umiarkowaną, wyczuwalną kwasowością i złożonym aromatem.

Utengule to tradycyjna wioska u podnóża wielkiego miasta Mabeya, położona 1400 m.n.p.m. granicząca na północnym wsodzie z Wielkim Rowem Wschodnim. Farma z której pochodzi kawa Tanzania AA Utengule Estate nazywa się tak samo jak wioska. Na początku ubiegłego wieku misjonarze nieprzypadkowo rozpoczęli tam uprawę kawy. Doskonały klimat z ciepłym latem i orzeźwiającą zimą, dobre powulkaniczne gleby oraz sezonowe deszcze sprawiają, że kawa ma doskonałe warunki do wzrostu. Dodatkowo krzewy są nawadniane wodą pochodzącą z niewielkich potoków spływających z okolicznych gór. Tą samą wodę stosuje się podczas procesu oczyszczania kawy. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy kawę najwyższej jakości.

W Utengule rosną tradycyjne odmiany Burbonu, który znany jest z delikatnego smaku, pełnego body i idealnej kwasowości. Ze względu na lokalne uwarunkowania klimatyczne, kawa woli rosnąć w bardziej zacienionych miejscach. Zbiory tej kawy wypadają od maja do sierpnia, następnie owoce kawy są przetwarzane na mokro.

Utengule stosuje tradycyjną, afrykańską metodę pozyskiwania kawy zielonej. Jest ona moczona i poddawana naturalnej fermentacji. Następnie jest suszona na słońcu przez 10 dni. Po tym czasie kawa trafia do magazynów na około 6-10 tygodni, aby nabrać odpowiednich właściwości. Kawa w Utengule rośnie w czterech regionach o łącznej powierzchni 150 hektarów. W zależności od pogody, na sezon produkowane jest od 150-280 ton kawy. Pierwsze worki kawy gotowe są do wysyłki już we wrześniu, ostatnie opuszczają wioskę w listopadzie.

Pochodzenie - Tanzania

Region - Mbeya (Utengule Coffee Estate)

Gatunek - Arabica

Zbiory - maj-sierpień

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 1400 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia -średnie

Smak - nuty owoców, czekolady, wanilii

Aromat - ziemisty, tytoniowy

Body - pełne

Kwasowość - średnia