Kawa Jemen Matari - ziarnista, jasno palona

Preferowana metoda parzenia tej kawy to ekspres przelewowy, chemex lub dripper. Nie polecamy parzyć kawy w ekspresie ciśnieniowym.

Nowość w naszej ofercie! Kawa jasno palona!
Kawy jasno palone, używane są zwykle do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Kwa parzona w ten sposób wydobywa z siebie bukiety owocowe, oraz ma winny posmak. Nie zalecamy do używania w ekspresach ciśnieniowych czy automatycznych ze względu na dużą kwasowość.

Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii trafiła ona do Jemenu, gdzie już w w XV wieku była opisywana przez mnichów Sufi. Od tego momentu produkcja kawy stale rosła i zaczęto ją eksportować. Portem, z którego wypływała był starożytny port Al-Makha (współczesna nazwa "Mocha" nawiązuje właśnie do nazwy tego portu). Kawa ta już od początku była bardzo wysoko ceniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, dlatego w formie surowej była przemycana na wielką skalę dając początek innym szczepom kawy. Kawa Jemen pozostała jednak wyjątkowa.


Wyjątkowość kawy Jemen można przypisać wyjątkowości kraju, w którym rośnie. Kawa Jemen rosła przez wieki z dala od odmian potomnych, które powstały w wyniku jej przemycania. W Jemenie kawa uprawiana jest na dużych wysokościach, w trudnych warunkach spowodowanych małą ilością opadów. Szczep rosnący w Jemenie adaptował się do tych warunków przez wiele wieków, dlatego jest taki unikalny. Tak surowy klimat był poważnym czynnikiem stresowym dla roślin. Odpowiedzią na stres u roślin jest gromadzenie składników odżywczych i cukrów w owocach. To dzięki temu ziarna kawy posiadają tak wiele nut smakowych i są bardzo złożone. Dodatkowo poprzez brak opadów, kawa z Jemenu zawsze suszona jest w sposób naturalny (na słońcu) co dodatkowo zwiększa jej poziom słodkości. Jak widać zarówno kawa jak i kraj są bardzo tajemnicze, intrygujące i złożone.

Niestety, produkcja kawy w Jemenie spadła znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad. U podstaw problemu leży brak porozumienia pomiędzy specjalistami od kawy z Jemenu, a specjalistami z rynku światowego.

Ludzie ze stowarzyszenia Rayyan Coffee Mill mają na celu ustabilizować proces produkcji kawy oraz jej eksportu i rozwiązać ten poważny problem. Uważają oni, że Jemen jest unikalnym dla historii kawy miejscem, a kawa z tego kraju stoi na najwyższym światowym poziomie. Menadżer generalny Rayyan Coffee Mill - Adrew Nicholson powiedział:

"Musimy ponownie uczynić Jemen sławnym na całym świecie. Skupiając się na wysokiej jakości wszyscy wygramy. Klienci dostaną niezwykłą kawę, a rolnicy zarobią więcej pieniędzy i może uda się powiększyć plantacje w Jemenie co wpłynie bardzo korzystnie na gospodarkę tego kraju".

Rayan Coffee Mill szczególny nacisk kładzie na jakość. Dzieki dobrym relacjom z rolnikami są w stanie głęboko ingerować w proces produkcji już na poziomie pojedynczych gospodarstw. Do tego dochodzi również bezwzględna kontrola jakości i dbanie o odpowiedni proces przetwarzania kawy. Dlatego właśnie Rayyan w Jemenie jest solidnym pomostem łączącym specjalistów od kawy z Jemenu z tymi ze światowych rynków.

Jemen Matari pochodzi ze słynnej dzielnicy Bani Matar z Sany. Dzielnicę tą tworzy wielu drobnych rolników. Szczep kawy Yemen genetycznie sklasyfikowany został jako "heirloom" ale wywodzi się on z dwóch bardziej pierwotnych szczepów: “Udainy” i “Dawi’ry". Wysokość 1775-1950 m.n.p.m. na jakiej rośnie kawa jest głównym czynnikiem selekcjonującym, zapewniając najwyższą jakość każdej filiżanki.

Jako ciekawostkę można opisać jak wyglądała produkcja kawy podczas wojny w Jemenie. Pracownicy zakładu produkcyjnego opowiadali nam, że zakład trząsł się od wybuchów, a gdy tylko kawa została wyprodukowana i zapakowana do worków była przewożona w wolną od nalotów część Jemenu. Na domiar złego port eksportowy został zamknięty, a jedyny otwarty port znajdował się po drugiej stronie frontu wojny. Ostatecznie wszystko się udało, a co najważniejsze- nawet najmniejsza drobinka prochu strzelniczego nie przedostała się do kawy.


Nuty smakowe:
Jemen Matari wymaga odgazowania, a jego smak zmienia się znacząco pięć dni po wypaleniu. Różnica w nutach smakowych po odgazowaniu jest nie do porównania.

Pochodzenie - Jemen

Region - Bani Matar

Gatunek - Arabika

Zbiory - Styczeń-Marzec

Pozyskiwanie - na sucho

Wysokość upraw - 1775-1950 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - jasne

Smak - nuty winogron, owoców tropikalnych, słodki, ziemisty

Aromat - ciastka maślane

Body - kremowe

Kwasowość - średnia