Mąka z cieciorki

Jedna z kilku mąka bezglutenowych, powstaje w wyniku zmielenia wysuszonych nasion ciecierzycy. Do niedawna nie doceniana w kuchni. Charakteryzuje ją wysoka zawartość białka, lekko orzechowy smak i spora liczba mikroelementów. Ma szerokie zastosowanie i świetnie nadaje się do eksperymentowania podczas gotowania. 

Można z niej zrobić placki, naleśniki, zagęstnik zup i sosów. Świetnie nadaje się jako panierka, zamiast bułki tartej lub mąki pszennej. Wystarczy odrobina wody i staje się kleista.

Mąka z ciecierzycy jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, cynk, selen, fosfor, wit. B1 i B6, kwas foliowy (który niestety szybko się rozpada pod wpływem temperatury).



Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna - 378 kcal
Tłuszcz - 6,03 g
       w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 63,1 g
       w tym cukry - 10,6 g
Błonnik - 12,1 g
Białko - 20,31 g
Sól - 0,05 g