Oliwki zielone bez pestki (zalewa)
Duże, mięsiste zielone oliwki z północnej Grecji, Półwysep Chalkidiki. Charakterystyczny wydłużony kształt, zielony naturalny kolor, doskonały smak i aromat.
Zielone oliwki Chalkidiki zbierane są na przełomie września/października, a potem konserwowane w wodzie z solą morską i dodatkiem oliwy.
Jak podawać?
Zielone oliwki Chalkidiki są najlepszą przystawką (mezze), serwowaną zarówno do wina jak i niezbędnym elementem menu na każdym bankiecie. Świetnie komponują się w wielu sałatkach, makaronach, w pizzy i w daniach głównych kuchni śródziemnomorskiej.
Wielkość oliwek: super colossal 101-110 szt/kg
Waga netto: 1300 g; 900 g oliwek odsączonych (tylko oliwki)
Waga brutto: 1500 g
Skład: oliwki, woda, sól morska, kwas cytrynowy
Produkt naturalny, niepasteryzowany. Po otwarciu należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Data przydatności do spożycia: 6 miesięcy od daty zakupu
Producent: Ariston
Produkt naturalny, bez konserwantów.
Wartości odżywcze w 100g oliwek:
Wartość energetyczna [kcal]: 125
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1.78
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8.87
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1.42
Węglowodany ogółem [g]: 4.1
Cholesterol [mg]: 0
Sacharoza [g]: 0.1
Błonnik pokarmowy [g]: 2.4
Sód [mg]: 2400
Potas [mg]: 55
Wapń [mg]: 61
Fosfor [mg]: 17
Żelazo [mg]: 1.6
Magnez [mg]: 22
Witamina A* [g]: 30
Beta-karoten [g]: 180
Witamina E [mg]: 1.99
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.1