Alfabet ciast

tekst, zdjęcia i ilustracje: Zofia Różycka

Pierwsza książka artystki znanej z subtelnych grafik i pysznych domowych wypieków.

Od A do Z, czyli od tarty agrestowej do ciasta z zielonej herbaty. Oto zbiór przepisów na wypieki, których nazwy zaczynają się na kolejne litery alfabetu. Oryginalnych i z fantazją, a jednocześnie bardzo prostych. Te ciasta każdemu się udadzą i każdemu będą smakowały!
Są tu eklerki, tarta karmelowo-czekoladowa (posypana solą!), lawendowe ciasto z lukrem, nutellowe brownie, orzechowe ciastka z bekonem – i wiele innych słodkich oraz słodko-wytrawnych specjałów.

Do tego przepyszna oprawa graficzna: wysmakowane fotografie, finezyjne rysunki, urocza kaligrafia. Rarytas!

Zawsze lubiłam rysunki Zofii Różyckiej: delikatne, wysmakowane, rysowane cieniutką i elegancką kreską. I jeszcze ten wytworny charakter pisma. Sprawdzałam jej przepisy, przygotowywane dla miesięcznika „Kuchnia” – wszystkie wychodziły bez pudła. „Alfabet ciast” to bez żadnej przesady najpiękniejsza ze znanych mi polskich książek kulinarnych. Polecam gorąco!

Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”