Bezglutenowa mieszanka na naleśniki



Upiecze Ci się!

Bezglutenowa mieszanka na naleśniki

Składniki: mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka owsiana bezglutenowa, maranta trzcinowa, tapioka, ksylitol (substancja słodząca), sól himalajska, kurkuma, kardamon.

Produkt bezglutenowy. Produkt może zawierać alergeny: orzechy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.

Sposób przygotowania:

1. Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj 500 ml płynu (może być mleko, mleko roślinne lub woda) i 1 jajko.

2. Dokladnie wymieszaj (możesz użyć blendera, miksera albo trzepaczki) i odstaw na 10min.

3. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepszy będzie olej kokosowy lub masło klarowane), z dwóch stron na złoty kolor.

Naleśniki można przygotować również na sposób wegański (bez jajka). Doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Wartość odżywcza w 100 g produktu*:

Wartość energetyczna: 516 kJ / 123 kcal

Tłuszcz: 2 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g

Węglowodany: 22 g

w tym cukry: 1,8 g

Błonnik: 3,3 g

Białko: 3,8 g

Sól: 0,5 g

*wartość odżywcza produktu wyliczona dla przepisu składającego się z mieszanki, 250 ml mleka, 250 ml wody i 1 jajka.

Masa netto: 250 g