Rwanda Kanyege, Karisimbi, Gitega Hills

Rwanda to niewielki kraj położony w środkowowschodniej Afryce. Jego powierzchnia znajduje się na dużej wysokości nad poziomem morza, a w centrum kraju występują liczne wzgórza i wzniesienie. Dzięki temu w Rwandzie spotykamy piętra klimatyczne, a dominującym klimatem jest klimat równikowy wilgotny. Te warunki oraz wyjątkowo żyzna i różnorodna gleba sprzyjają uprawie kawowca oraz innych roślin.

Obecnie w Rwandzie przeważa roślinność charakterystyczna dla sawanny, choć dawniej zachodnia część kraju pokryta była górskimi lasami tropikalnymi. Z kolei na wysokości powyżej 2500 m n.p.m. spotkamy takie rośliny jak bambusy, wrzosowiska oraz kolumnowe lobelie. W Rwandzie żyją takie zwierzęta jak zebry, lwy, gazele, bawoły czy antylopy impale, czy hipopotamy. Poza tym znajdujące się na terenie tego kraju góry Wirunga są ostatnim znanym siedliskiem goryli górskich.

Początki przemysłu kawowego w Rwandzie sięgają pierwszej dekady XX wieku, gdy do kraju trafiły nasiona kawy i zaczęły powstawać pierwsze plantacje. Jednak dopiero 30 lat później rozpoczęto produkcję ziaren na większą skalę. Początkowo kawa z Rwandy charakteryzowała się niską jakością, jednak z czasem, gdy kraj ten uzyskał niepodległość, zaczęła się ona poprawiać.

Na rozwój Rwandy ogromny wpływ miały trwające od wieków tarcia pomiędzy ludnością Tutsi a Hutu. Kulminacją narastającego konfliktu było masowe ludobójstwo z 1994 roku, które w ciągu zaledwie 100 dni pochłonęło około 800 000 – 1 070 000 osób z plemienia Tutsi. Kolejne 2 mln osób uciekło do krajów sąsiadujących w obawie o własne życie.
nPomimo tych tragicznych wydarzeń plantatorzy nie poddali się. W Rwandzie została wprowadzona National Coffee Strategy, której celem było przekształcenie oraz rozwój dotychczasowego przemysłu kawowego. W wyniku tego Rwanda obecnie stanowi jeden z 30 czołowych krajów uprawiających kawę na świecie. Pozyskiwaniem kawy zajmują się przede wszystkim niewielcy producenci (około 400 000), którzy poza tym uprawiają również inne rośliny.

Oferowana przez nas kawa jest blendem ziaren pochodzących z trzech stacji: Kanyege, Karisimbi, Gitega Hills – każda z nich leży w innym
regionie kraju – odpowiednio Lake Kivu, Gicumbi District oraz Gitega Hills. Dzięki temu uzyskaliśmy niepowtarzalny przekrój przez smaki Rwandy. Proponowany przez nas blend zaskoczy nutami pomarańczy, gorzkiej czekolady oraz kwiatów połączonych z grejpfrutową kwasowością.